Every bite is a TOP-Taste!

Zuurkool ovenschotel

Ingrediënten (voor vier personen):

  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 200 ml melk
  • 50 gram roomboter
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 1 of 2 laurierblaadjes, vers of gedroogd
  • 4 kruidnagels
  • 1 theelepel gedroogde chilipeper
  • 500 gram zuurkool
  • 75 gram katenspek
  • Crispy Salad Topping (Bacon)

Bereidingswijze in vijf stappen:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de puree: Kook de aardappels met zout in 20 minuten gaar. Zorg dat ze echt goed gaar zijn. Giet af en schud op. Als de aardappels nog te nat zijn, zet je de pan op een zacht vuurtje zodat ze iets droger worden. Verwarm de melk in een steelpannetje. Stamp de aardappels een klein beetje en schenk wat melk erbij. Meng goed en herhaal tot alle melk door de aardappels zit. Meng nu de roomboter erdoor. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  2. Maak de zuurkool: Verhit een scheut olijfolie in de wok. Fruit hierin de rode ui op laag vuur. Voeg na een paar minuten de laurier, kruidnagel en rode peper toe. Schep de zuurkool erbij. Warm kort door. Voeg als laatste de appel in blokjes toe.
  3. Vul de ovenschaal: Doe de puree in een ingevette ovenschaal. Strijk glad en schep de zuurkool erbovenop. Vergeet niet de kruidnagel en laurier uit de zuurkool te vissen voor het de oven in gaat. Verdeel de plakken katenspek over de zuurkoolschotel.
  4. Zet de zuurkool ovenschotel in de oven en bak zo'n 20 minuten.
  5. Schep wat van de zuurkool ovenschotel op een bord en garneer met de Crispy Salad Topping (Bacon).

TIP! Druk de kruidnagels in het laurierblad. Zo haal je het laurierblad in één keer samen met de kruidnagel uit de pan.

Fotografie: Little Spoon