Hot broodje zalm


Ingrediënten (voor vier personen):
- 2 cm verse gemberwortel
- 1 limoen
- 1 theelepel Chinees 5-kruidenpoeder
- 500 gram zalmfilets zonder vel
- 1 mango
- 1 wortel
- 1 rode peper
- 1 komkommer
- 2 stengels bleekselderij
- 0,5 bosje koriander
- 75 ml chiliketchup
- 50 gram gehakte pinda’s
- 4 Surinaamse puntjes
- 3 eetlepels crispy uitjes
Bereiding
- Steek de kolen van de barbecue aan en laat de kolen goed heet worden.
- Schil en rasp de gember en rasp de limoen. Meng voor de marinade de limoen- en gemberrasp met het sap van een halve limoen en het Chinees 5-kruidenpoeder. Marineer de zalm en bestrooi het met een beetje zout en versgemalen peper.
- Leg de zalm op de barbecue. Laat ongeveer 10 minuten garen op medium-hete kolen zodat de zalm langzaam gaar wordt maar toch mooi rosé blijft.
- Snijd intussen de peper in ringetjes. Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit af in dunne reepjes van ongeveer 3 cm lang. Schil de wortel en de bleekselderij. Snijd ze vervolgens samen met de komkommer in reepjes van ongeveer dezelfde lengte als de mango. Meng voor de salade de groente met de mango en rode peper. Roer de chiliketchup erdoor. Breng op smaak met een beetje zout.
- Haal de zalm van de barbecue en verdeel in porties. Snijd de Surinaamse puntjes open en schep er een beetje salade in. Leg de zalm in het broodje en leg er dan weer een beetje salade bovenop. Garneer met koriander, pindastukjes, crispy uitjes en wat extra chiliketchup. Serveer de overgebleven salade bij de broodjes.
Smakelijk!